Als start deze quote van een collega : ‘Zelf denk ik dat het geen ramp is om volgend schooljaar te beginnen met waar we dit schooljaar eindigen. Los van alle vastgeroeste ideeën... Dit kan net een fijne oefening worden in het levend leren, met ons volledige lijf in de maatschappij... kijken naar wat er is, wat er nodig is en daarmee aan de slag gaan.. een uitdaging, maar ook een uitgelezen kans om onderwijs in een breder kader te zien en waar nodig te sleutelen aan verandering. Ik heb daar alvast zin in.’ Wat denk je en wat voel je als je dit leest? Akkoord of niet akkoord? Waarom wel of waarom niet? Welk perspectief neem jij in dezer dagen in en hoe klopt dat met jouw kompas cultuurbeschouwing?
En ook deze recentere quote geeft perspectief: “We waren zo nerveus toen onze school in Kopenhagen anderhalve week geleden openging. Een meisje had haar oma verloren, sommige leerlingen hadden schrik. Maar ik stelde ze in eenvoudige kindertaal gerust. Een leerling die huilt, kan je niet troosten van op 2 meter afstand. Het mag eigenlijk niet, maar dan ga ik er naast zitten, leg mijn hand op de arm, luister en praat rustig. De leerlingen terugzien deed zóveel deugd. We geven elkaar luchtknuffels. Je voelt ook zo de warmte tussen twee personen. Het is eigenlijk een heel unieke periode om samen te beleven.”
“Kalm en onder controle, zo voelt het. De meeste stress? Alles op te korte tijd organiseren. Ik heb geen schrik om corona te krijgen van de kinderen. Tijdens de lunch of vergaderingen vinden we het moeilijker om afstand te houden, maar we doen ons best. De paar collega’s die eerst schrik hadden, zijn nu gerustgesteld door de steun in ons hecht team en de strikte maatregelen. [...] Onze directeur is ook goud waard. Hij zet ons niet onder druk en blijft herhalen dat dit niet het beste onderwijs moet zijn, maar het best mogelijke in deze noodsituatie. De gemiste leerstof is geen ramp. Trouwens, als je aan een halve klas lesgeeft, is die achterstand snel bijgewerkt.”
Mette Maach-Dideriksen geeft les aan 8-jarigen in Denemarken. Haar school ging anderhalve week geleden weer open. (Klasse FB-pagina)
1. Les geven na de paasvakantie: haalbare preteaching
Preteaching (aanloopleren) is ondertussen volop bezig en loopt al bij al vlot. We proberen met vallen en opstaan en passen aan waar nodig. Behoorlijk snel worden heel wat inzichten duidelijk en houden we de meest efficiënte ideeën over. In dit artikel van Klasse vatten ze het allemaal nog eens goed samen: duurzaam inzetten op digitale didactiek. Hieronder zul je ongeveer dezelfde stappen herkennen, die los van de digitale invulling zeker relevant blijven. Niet iedereen is trouwens een krak met computers en dat hoeft ook niet. Je kan dezelfde lijn ook even goed ‘op papier’ realiseren: voorkennis activeren, extra motiveren, snel van theorie naar praktijk, feedback geven en krijgen, ...
Na de paasvakantie beperken we ons niet enkel meer tot geziene leerstof. We schakelen over naar preteaching van nieuwe leerstof. Met preteaching bedoelt men dat nieuwe leerstof wordt aangebracht, maar dat ze in de klas nog eens wordt hernomen en dat ze pas daarna voor evaluatie in aanmerking komt.
Afstandsonderwijs kent zijn beperkingen. Dus moeten we zorgen dat de invulling hiervan haalbaar blijft voor iedereen: leerlingen, ouders, begeleiders en coördinatoren. Iedereen maakt moeilijke tijden door en leren is niet voor iedereen evident of verloopt nu veel trager. Weet dat kinderen ook leren door te spelen, te ontdekken en samen te leven.
De maatregelen wijzigen voortdurend en de praktijk past zich noodgedwongen aan. Het ziet er naar uit dat heel wat kinderen langer dan gedacht verder op afstand zullen werken en wellicht niet meer naar school zullen komen dit schooljaar. Dat betekent dat we ook anders moeten denken over noodzakelijke leerstof en hoe die aangebracht, ingeoefend en geëvalueerd moet worden. Wat is nu nodig en wat kan wachten? Wat kan onderhoudend getraind worden zonder effectieve toetsing? Wat kan gewoon blijven doorlopen op afstand mits kleine noodzakelijke aanpassingen? Hoe behouden we onze eigen schoolcultuur en hoe blijven we actief inzetten op ervaringsgericht onderwijs? Als achtergrond kan dit artikel in Knack (‘Het geeft geen enkele zin om de zogenaamde leerstofachterstand kost wat kost in te halen’) alvast één en ander relativeren.
2. De essentiële doelen bepalen
Deze vreemde periode dwingt ons na te denken over wat echt belangrijk is en wat niet. Deze oefening moeten we ook noodgedwongen maken over de leerstof van het derde trimester. Vooraleer je digitale instructies begint te maken, is het belangrijk om na te gaan welke noodzakelijke leerstof je wel nog moet geven, welke zaken je doorschuift naar een volgend leerjaar en welke activiteiten je kan overslaan. Leerplandoelen worden pas op het einde van de basisschool bekroond met een getuigschrift. Dat geeft ons vrijheid om te schuiven en kansen om hier met het team over na te denken. Met ons cahier WO hebben we sowieso al voor die weg gekozen. Denk aan het clusteren van doelen aan vaste werking, het spiraalleren en het uitwerken van soepele leerlijnen. Deze manier van werken kan zeker ook doorgetrokken worden naar andere domeinen en leerinhouden. Een zinvolle oefening die los van corona-maatregelen, jouw onderwijskwaliteit kan versterken.
Hieronder een voorstel of oefening:
3. Digitale didactiek
Tips over digitale didactiek lees je in ons pedagogisch corona-document. Dat vind je via www.fopem.smartschool.be
4. UDL en differentiatie: is iedereen mee?
Laat ons eerlijk zijn : alle bovengenoemde tips werken enkel als de context thuis zich daartoe leent. Spendeer dus minstens evenveel tijd aan zorg en differentiatie voor jouw leerlingen die het echt nodig hebben en niet kunnen terugvallen op die zelfsturing, een warm werkklimaat of helpende ouders. Het is raadzaam om met je collega’s over volgende zaken na te denken en actief stappen te ondernemen.
Wanneer de scholen terug openen zal dit voor veel kinderen een feest zijn. Maar heel wat leerlingen ervaren ook angst en (onverwerkt) verdriet. Psychotherapeute Lut Celie vertelt in dit artikel hoe je met verdriet, angst en rouwverwerking bij kinderen kan omgaan.